Ezt a mesét egy újságban találtam. Annyira megtetszett, hogy gondoltam, megosztom veletek. Nagyon jól rávilágít arra, hogy mennyire nem a történéseket figyeljük, hanem a gondolatainkkal vagyunk elfoglalva. A gondolataink pedig nem a valóság. 

182083_532021486826227_1611245344_n.jpg

Nem lehet tudni, a rossz milyen jót, illetve egy látszólag jó dolgot milyen rossz takar. Példa erre az öreg kínai paraszt története. 

Az öreg kínainak olyan csodálatos fehér lova volt, hogy az ország leggazdagabbjai irigykedtek rá. Valahányszor sok pénzt ajánlottak fel neki a lóért cserébe, az öregember csak a fejét rázta. Egy napon a ló eltűnt. Összegyűlő szomszédok máris ítélkeztek:

- Látod, milyen bolond vagy? Ha eladtad volna, most legalább a pénzed meglenne.

A paraszt megint a fejét rázta. Két hét múlva visszajött a fehér ló. Nem lopták el, csak kiszabadult és tizenkét vadlóval együtt tért vissza szabad portyázásáról. A falusiak újra összegyűltek:

- Igazad volt, nem szerencsétlenség történt, hanem áldás!

- Én azért ezt nem mondanám még. Elégedjünk meg annyival, hogy a ló visszajött. Honnan tudhatnánk, hogy ez szerencse - e vagy baj?

A paraszt fia elkezdte betörni a vadlovakat. Az egyik ledobta a hátáról, és összetaposta. A falubeliek megint összegyűltek, hogy elmondják a véleményüket:

- Szegény öreg, igazad volt! Ezek a lovak nem hoztak neked szerencsét. Lám, az egyetlen fiad nyomorékká lett. Ki segít majd idős napjaidban?

- Ne szaladjatok ennyire előre - válaszolta nekik a paraszt. - A fiam nem tudja többé használni a lábát. Ki tudja, mit hoz ez majd nekünk?

Kitört a háború, minden fiatalembert besoroztak, kivéve az öreg fiát.

- Nahát, öreg, megint igazad volt! A fiad melletted marad. A mi fiaink pedig mennek a halálba.

- Ne ítélkezzetek rögtön - válaszolta a paraszt. - A fiaitokat besorozták a hadseregbe, az enyém itthon maradt. Isten tudja csak, ez jó-e vagy rossz. Majd az idő fogja eldönteni.   

Szerző: fuszermesek  2012.12.12. 21:32 Szólj hozzá!

Címkék: mese kínai paraszt öregember

A bejegyzés trackback címe:

https://fuszermesek.blog.hu/api/trackback/id/tr484962481

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása