72228_248208218_big.jpg

Amikor Bors apó felébredt és szemeiből kidörgölte az álom porát, a megszokott mozdulat hirtelen félbeszakadt. Bors apó szoborrá dermedve csak állt és csak nézte – nézte azt a hatalmas, aranyszínű valamit, ami előtte magasodott. Még levegőt is elfelejtett venni az ámulattól.

Lassan ébredezni kezdett a Konyhaszekrény többi fűszerlakója is. Az az aranyló valami olyan óriási volt, hogy mindenki azonnal észrevette, amint kinyitotta a szemeit.

Ez a valami üvegben volt. Egy befőttes üvegben. Arany színű volt, mégis áttetsző. Folyékony, de nem annyira, mint a víz. Inkább olyan ragacsos valami volt ez. Egy felirat is volt az üvegen. Ez állt rajta öles betűkkel:

mez_1.jpg

Ez csakis valami titkosírás lehet! Biztosan valamilyen ősi tudást rejthet az üveg, amit csak Tündérkéz ismerhet.

Az ámuldozó fűszerekhez csatlakozott Fahéj Fanni, Vanília Vella, Gyömbér Gyöngyi és Só Sándor is. Ők ébredtek legkésőbb, de ez érthető is volt. Előző nap ismét forralt bort készített Tündérkéz, és ők voltak azok, akik a legtovább táncoltak a parketten. Na, de bármilyen álmosak is voltak, ők sem tudták nem észrevenni az üveget a furcsa feliratával és tartalmával.

- Fanni! Vella! Nézzétek! Egy régi ismerős! – lelkendezett Gyöngyi.

- Ti tudjátok, mi ez? – csodálkozott a többi fűszer.

- Persze! Süteményben, teában szoktunk vele találkozni. Édes íze van. – hangzott a válasz.

- De a feliratot! Ami az üvegen van! Azt már ti se tudjátok megfejteni!

- Ó, dehogynem! Az van odaírva, hogy MÉZ. Csak hátulról látjuk az üveget.

- MÉÉÉÉZ? Mi az a „méz”?

-  Hááát… öööööö….. Azt… Azt mi nem tudjuk. – nézett egymásra tanácstalanul Fanni, Vella és Gyöngyi. – De azt tudjuk, hogy már évezredek óta eszik – isszák az emberek. Mint egy fajta elixírt. Gyógyítja őket. Mindenféle bajra jó. És talán az egyetlen olyan dolog az éléskamrában, ami soha nem romlik meg.

- Hű, de jó! És hogyan készül a méz? Tündérkéz csinálja?

- Na, erre meg én tudom a választ! – húzta ki magát Só Sándor. – A méhek készítik. A méh egy állat. Egy rovar és tud repülni, mert van szárnya. Mint a légynek. Csak a méhnek szép fekete - sárga csíkos teste van. Jaj, de nagyon tud zümmögni!

- És hogyan csinálják a méhek a mézet?

- Virágport és nektárt gyűjtenek össze, beviszik a kaptárba, vagyis az otthonukba, és ott feldolgozzák azokat. Nagyon sok méhet képzeljetek! Rengetegen vannak. És mind azon dolgoznak, hogy minél több virágport gyűjtsenek be. És képzeljétek! Királynőjük is van!

- Hű, de érdekes! És te honnan tudod mind ezt?

- Emlékeztek, amikor egyszer Tündérkéz elvitt kirándulni ez erdőbe? Na, akkor láttam a méheket, és hallottam, hogy az Emberek miket beszélnek róluk. – egyszer csak Só Sándor elmerengett – Néha nem árt kicsit körülnézni a világban… – mondta, inkább csak úgy magának. 

Szerző: fuszermesek  2012.11.07. 19:14 Szólj hozzá!

Címkék: mese méz vanília bors méhek fűszer gyömbér fűszerek szegfűszeg

A bejegyzés trackback címe:

https://fuszermesek.blog.hu/api/trackback/id/tr94895841

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása